quarta-feira, 18 de abril de 2012

Ponto de Vírgula

Fearing to ask any more advice, she did her best alone, and discovered that something more than energy and good will is necessary to make a cook. She boiled the asparagus for an hour and was grieved to find the heads cooked off and the stalks harder than ever. The bread burned black; for the salad dressing so aggravated her that she could not make it fit to eat. The lobster was a scarlet mystery to her, but she hammered and poked till it was unshelled and its meager proportions concealed in a grove of lettuce leaves. The potatoes had to be hurried, not to keep the asparagus waiting, and were not done at the last. The blanc mange was lumpy, and the strawberries not as ripe as they looked, having been skilfully 'deaconed'.

in Mulherzinhas, Louisa May Alcott



Risotto de espargos com salmão

Ingredientes:

150 gr risotto
1/2 chavena chá vinho branco
1 lt caldo carne
espargos frescos
1 lombo grande de salmão
1 colher sopa manteiga
Azeite, cebola e alho
Queijo parmesão ralado

Preparação:

Preparar o caldo de carne, fervendo 1 Lt de água com 1 cubo de caldo knorr. Manter quente enquanto faz o risotto. Fazer um refogado, em lume brando para não queimar. Juntar os espargos e deixar cozinhar um pouco. Adicionar o risotto, deixar fritar, mexendo sempre, até ficar translúcido.

Adicionar o salmão em cubos e o vinho branco. Quando evaporar, ir juntando aos poucos o caldo de carne, deixando sempre ser absorvido pelo arroz, antes de deitar mais um pouco, até cozinhar a gosto, mexendo sempre.

Quando cozinhado envolver um pouco de manteiga e queijo parmesão ralado. Servir de imediato.

Nota: receita tirada daqui

MFM

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